După ce perioada colicilor a trecut, urmează ca bebelușul să treacă prin alta, la fel de solicitantă: erupția dentară. Aici, termenul de apariție a primilor dințișori poate fi complet diferit. La unii copii, poate avea loc o erupție precoce a dinților, începând de la 3 luni, la alții, dimpotrivă, aceasta poate fi mai tardivă, mai aproape de vârsta de 1 an. În medie, erupția dinților începe la vârsta de 4 – 7 luni.
Pentru a vă da seama dacă și bebelușul dumneavoastră urmează să ”marcheze” primul dinte din viața lui, există anumite semne. Dintre acestea, cele mai importante sunt salivația excesivă, edemul și pruritul la nivelul gingiilor copilului. Din cauza disconfortului pe care-l simt, copiii devin deosebit de capricioși și necesită o mai mare atenție.
Copilul are nevoie de dragoste
Procesul de erupție dentară poate fi complicat de tulburări ale somnului, refuzul alimentelor, creșterea temperaturii corpului, diaree. Pentru a-i ușura starea celui mic și a reduce disconfortul și durerea din timpul erupției dentare, încercați să îl luați în brațe, să îl alăptați la cerere, fără a ține cont de graficul de alăptare, să îl legănați și să îl alinați.
Dar, în ajutor mai vă vin și unele mici ”trucuri”, care-l pot face pe cel mic să treacă mai ușor peste aceste dureri.
Jucării pentru gingii
Puteți apela la jucăriile speciale pentru gingii și inelele cu efect de răcire. Copilul caută singur obiecte să pună în guriță, să le roadă și să le mestece, așa că fiți siguri că v-ați dotat câteva jucării corespunzătoare. Încercați să distrageți atenția copilului cu activități interesante. Vă puteți juca împreună, plimba la aer curat, merge în diferite locuri noi, pentru impresii inedite, care îl ajută să se liniștească și să adoarmă mai ușor.
Un prosop îngheţat
Dacă nu ai la îndemana astfel de inele speciale, iar bebeluşul pare să nu se liniştească cu nimic, nu te te speria. Ia un prosop curat (dintr-un material rezistent, care nu se deşiră) şi bagă-l la congelator timp de 15 minute. Apoi da-i-l copilului să se distreze cu el. Acesta va începe imediat să-l roadă și va mai scăpa de dureri! Senzaţia de rece are tendinţa să atenueze durerile prin amorţeală.
Inele speciale
Le veți găsi în comerț, într-o gamă variată de culor și forme. De asemenea, pot avea proeminențe și au avantajul că pot fi umplute cu apă şi răcute. Se aseamănă cu nişte jucărioare, dar au rolul de a calma durerile. Copilul tău va roade dintr-un inel rece special pentru creşterea dinţilor, ceea ce-i va liniști un pic durerile, cu mențiunea că acesta va trebui sterilizat şi ţinut în frigider, dar niciodată îngheţat.
Gelurile gingivale
Dacă nimic pare să nu funcționeze, poate că este timpul să alegi altceva. În farmacii există geluri speciale, pentru care nu ai nevoie de rețetă şi care atunci când sunt puse pe gingiile micuţilor au efect calmant. Dacă nu reușești nici așa. Atunci administrează-i copilului tău un medicament pentru calmarea durerii recomandat de medicul pediatru și care-i poate reduce rapid durerile provocate de creşterea dinţilor.
Lucruri pe care să nu le faci când apar primii dințișori
Erupția primilor dințișori ai copilului poate fi destul de frustrantă atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţii lor. Este însoțită de multe ori de durere, febră, un disconfort accentuat al celui mic dar tu, ca părinte, dacă ştii la ce să te aştepţi şi cum să faci în aşa fel încât procesul să fie mai puţin dureros, totul va decurge fără probleme.
Procesul erupţiei dinţilor
Deşi erupţia dinţilor poate începe de la 3 luni, cel mai probabil vei vedea primul colţişor străpungând marginea gingiei abia atunci când micuţul tău va avea între 4 şi 7 luni. Nici cazurile când primii dinți ai bebelușului au apărut în jurul vârstei de 1 an nu sunt excluse, așa că nu te îngrijora. Dacă vrei totuși și opinia cuiva avizat, chiar te îndemnăm să discuți cu un medic stomatolog pentru copii.
Primii care apar sunt, de obicei, cei doi dinţi din faţă jos, numiţi incisivi. Aceştia, de regulă, sunt urmaţi, după 4 sau 8 săptămâni, de către cei patru dinţi din faţă sus (incisivii centrali şi laterali). O lună mai târziu, răsar şi incisivii laterali de jos (cei doi dinţi din stânga şi din dreapta primilor apăruţi).
Cum îl poți ajuta
În niciun caz, mai ales dacă ați început deja diversificarea, nu îi da alimente tari, să roadă. Pe lângă riscul că se poate îneca, aceste alimente îi pot leza gingia celui mic. Mai bine, rentru calmarea durerilor și răcorirea gingiilor, dă-i un inel pentru dentiție, după ce l-ai ținut la rece în prealabil
Mâncare călduță, nu fierbinte
Dacă micuțul a început deja cu mâncăricile la momentul apriției primilor dințișori, atunci nu-i servi mâncarea prea caldă, și nici nu-i da bucăți prea mari de alimente, pentru că durerea lui se va accentua. Mizează mai mult pe supe creme sau alte preparate cu texturi cremoase. Nu te impacienta dacă va refuza mâncarea și-și va găsi alinarea la sânul tău.
Ce să faci înainte de culcare
Nu-i oferi celui mic biscuiti, mai ales înainte de culcare. Mai bine pasează-i câteva bucățele de banană și amestecați-le cu iaurt, pentru a-i asigura acestuia o gustare dulce, răcoritoare și sănătoasă. Nul lăsa să adoarmă cu biberonul în gură, pentru că laptele se depune în jurul dinților și la apariția cariilor de biberon.
Atenție la medicamentele pentru durere
Dacă nimic nu a funcționat, poți apela la medicamentele pentru durere, special pentru bebeluși. Citește însă cu atenție eticheta acestora, și nu le folosi pe acelea care contin benzocaină (un anestezic pentru membranele mucoaselor gurii și gâtului), deoarece această substanță reduce cantitatea de oxigen din sânge. Cel mai bine folosește siropurile cu seringa dozatoare, pe bază de paracetamol sau ibuprofen. Sunt cele mai recomandate medicamente pentru combaterea durerii provocate de erupția primilor dințișori. În plus, au un gust bun, iar cel mic nu le va respinge.
Dacă ai ales să folosești geluri gingivale, nu le utiliza pe cele pe bază de alcool, deoarece acesta poate răni gingiile. Mai bine folosește un gel special, care se aplică direct pe gingiile inflamate și dureroase ale celui mic. Este natural și destul de eficient împotriva durerii, inflamației sau salivei excesive.